
[GASTBLOG] Regelmatig hoor ik van freelancers dat ze stress ervaren. Stress die gaat over onzekerheid. De ene keer gaat het om het vinden van nieuwe opdrachten, de andere keer om prijzen. Wat de gedachten ook is die onder woorden gebracht wordt, het kan altijd herleid worden naar stress door het gebrek aan vastigheid. In dit gastblog ontvang je van mij, businesscoach Ilza Keeman, meer inzicht en tips om de basis voor deze vastigheid te gaan vergroten waardoor je minder stress ervaart.
Wat is vastigheid?
Vastigheid draait om regelmaat, structuur en gewoontes. Vastigheid zorgt ervoor dat je mind zich veilig voelt. Doordat je van tevoren weet waar je aan toe bent en omdat situaties bekend voor je zijn, voer je deze handelingen uit via je onderbewustzijn. Je hebt het al zo vaak gedaan dat je hier geen extra energie meer aan kwijt bent. De acties die je uitvoert voelen comfortabel aan en je weet daarnaast ook ongeveer welke uitkomst deze specifieke actie gaat geven. Enige vorm van angst is daardoor niet aanwezig.
Mate van vastigheid
Welke mate van structuur iemand nodig heeft om stressvrij te leven hangt af van de persoon, wat je meegemaakt hebt, maar ook waar en hoe je opgegroeid bent. Daarnaast verschilt het ook per ambitie. Hoe groter het gat tussen jouw huidige ervaring en de ambitie die je nastreeft, hoe minder vastigheid je ervaart.
Kom je bijvoorbeeld niet uit een ondernemersgezin, heb je weinig vrienden met een eigen bedrijf maar heb jij wel het verlangen om in vrijheid te freelancen? Dan is de kans aanzienlijk dat je meer stress ervaart bij het ondernemen dan iemand die uit een ondernemersgezin komt of bevriend is met succesvolle zzp’ers.
Creëer meer vastigheid
Wil je meer vastigheid? Start met het creëren van structuur. Bedenk je dat jij in loondienst ook degene zou zijn die je dagen indeelt. Daarmee wil ik zeggen dat een baas misschien je start, pauze tijd en einde van je werkdag bepaald maar dat je zelf de rest van je dag invult. Tenminste, toen ik in loondienst was schoot ik zelf vergaderingen in. Bezocht ik het toilet wanneer dat nodig was zonder hiervoor aan mijn baas te vragen of dit wel oké was. Ik trek het misschien wat in het extreme door, maar je begrijpt nu vast wat ik bedoel.
Ga plannen
Als ondernemer is structuur aanbrengen niet heel veel anders. Behalve dan, dat je jouw eigen start, pauze tijd en einde van je werkdag bepaalt. Wees dus liefdevol maar meedogenloos als het gaat om het plannen van je tijd. Zowel naar jezelf als naar anderen. Als je weet welke taken je uit te voeren hebt en hoelang deze ongeveer duren, kan je die uren voor jezelf inplannen. Je denkt hierbij aan een start tijd, een eindtijd en eventueel een pauze tijd als de taak langer duurt dan 30 minuten. Dit doe je simpelweg door de werkzaamheden in blokken in je agenda te plannen.
Stel prioriteiten
Heb je eenmaal een structuur of een planning, houdt er dan rekening mee dat je deze niet strikt op hoeft te volgen. Het is een kwestie van schuiven, aanpassen, en vooral prioriteiten stellen. Wil een relatie bijvoorbeeld persé in de avond afspreken maar valt haar voorstel precies in jouw wekelijkse yoga uurtje? Zeg dan ja tegen jezelf en ga naar de yogales. Vind vervolgens samen een ander moment om af te spreken. Liefdevol maar meedogenloos, weet je nog? Als je het lastig vindt om de juiste prioriteiten te stellen of je vraagt je af welke acties voor zouden moeten gaan, raad ik je aan om naar de productiviteitspiramide te kijken. Deze help je inzicht te krijgen in welke taken voorrang zouden moeten hebben op andere taken.
Evalueer regelmatig
Door je activiteiten in blokken in te plannen, ga je steeds makkelijker zien waar je vastloopt doordat je te weinig tijd ingeschat hebt. Of je hebt tijd over en merkt dat je meer kan doen. Gaandeweg wordt je structuur steeds beter passend bij jouw werk- en leefstijl waardoor deze goed voor je gaat werken. Nog wel even goed om te weten: Plan je tijd altijd iets ruimer in of neem een blok ‘speling’ op in je planning. Op deze manier zorg je ervoor dat onverwachte zaken of verkeerde inschattingen niet direct alles in het honderd laten lopen. Juist omdat je niet voor een baas werkt kan je jouw eigen tempo bepalen.
Oorsprong van de stress
Ik ga er in deze blog vanuit dat je precies weet welke werkzaamheden je te doen hebt om jouw bedrijf te laten groeien en je klanten perfect van dienst te zijn. Als je dit niet weet ontstaat er ook stress. Maar in dit geval heeft het minder te maken met vastigheid en meer met het ontwerpen van jouw unieke groeistrategie, het bepalen van de juiste prijzen of het maken van een gedegen marketingplan.
Wanneer je stress ervaart ben je het aan jezelf verplicht om goed uit te zoeken waar dit vandaan komt. Luister naar je lijf, je gedachten en je omgeving. Ga onderzoeken wat je nodig hebt om de stress te verminderen. Vind je dit lastig? Begin dan met het inplannen van rustmomenten. Leer rusten zodat je beter kan luisteren naar je eigen mind en leert doorgronden waar de kern van jouw stress vandaan komt.
Waar denk je dat jouw stress vandaan komt?
Dit gastblog is geschreven door Ilza Keeman, business coach voor te drukke ondernemers. Met Booming Business in Balans deelt zij inzichten, inspiratie en een praktische tips over burn-out en stress preventie voor ondernemers. Leer van Ilza hoe je jouw snelgroeiende bedrijf omzet naar een Booming Business in balans.
Leave a Reply